Wij zijn gespecialiseerd in het beleren van jonge paarden op een paardvriendelijke manier. Het welzijn van het paard staat bij ons altijd voorop.
De basisopleiding van het jonge paard bestaat voor het grootste deel uit het leren communiceren met ons mensen. Een goede stressloze basisopleiding neemt dan ook tijd in beslag. Hoe lang deze opleiding duurt, is dan ook niet op voorhand te bepalen, het paard bepaalt het tempo, altijd.
Wij begeleiden mensen die hun eigen paard graag willen beleren, maar hier voor net niet genoeg kennis en ervaring hebben om dit zonder professionele hulp te doen. Er zijn tal van mogelijkheden; een en ander afhankelijk van de staat van africhting, de ervaring van de ruiter/ eigenaar, de tijd die de ruiter bij ons aanwezig kan zijn om onder begeleiding te trainen, of wellicht zelfstandig kan uitvoeren etc. Wij werken echter altijd in combinatie met diegene die het paard na de trainingsperiode bij Equinova verder zal gaan opleiden. Ons doel is om paard en ruiter als hechte combinatie huiswaarts te laten keren en dit kan alleen als er samen wordt getraind.
Hoe mooi is het om dit hele eerste proces samen te kunnen doen? Wat zou dit betekenen voor jullie relatie?
Een “Paard-beleren-traject” duurt minimaal 3 maanden en kan eventueel per maand worden verlengd. Tijdens dit traject verblijft het paard in volpension te Equinova, waar het iedere dag buiten staat en het aan niets ontbreekt. Afhankelijk van een aantal factoren worden er verschillende lesmomenten afgesproken waarbij er onder begeleiding wordt getraind. De overige dagen wordt de training door Equinova verzorgd. Ook is het mogelijk om zelfstandig te trainen, wanneer bepaalde technieken reeds worden beheerst. Het is ten slotte het doel dat je uiteindelijk de gehele training zelfstandig kunt uitvoeren. Pas dan zijn jullie echt klaar om huiswaarts te keren.
Tijdens het “Paard-beleren-traject” zijn er een aantal basistechnieken die aan bod komen, zoals:
Loswerken
– We beginnen met het loswerken, waarbij het paard conditie kan opbouwen in zijn natuurlijke balans. Tevens bepalen we tijdens het loswerken de dominantieverhouding.
Grondwerk en werken aan de hand
– De tweede stap is het paard leren wijken voor fysieke druk tijdens het grondwerk. Hierbij krijgt het paard daadwerkelijk iets te leren. We werken eerst met een leadrope en een freestyle-halster in dit onderdeel, later schakelen we over op het hoofdstel. Ook maken we hier de eerste beginselen naar een houding waarin het paard ons kan leren dragen.
DLL
– Als het paard het systeem wijken voor druk begrijpt, gaan we verder met het werken aan de dubbele lange lijnen. Met als doel het dragen van de ruiter, leert het paard in een rijtypische houding te lopen en zijn balans te houden.
Rijden
– Na de uitgebreide voorbereidingen is het basisrijden nog maar een klein stapje. Omdat het paard al veel geleerd heeft vanaf de grond, zal het de hulpen gegeven vanaf de rug snel begrijpen en opvolgen. Ook kent het paard de rijtypische houding al en weet het zijn balans makkelijker te houden onder het gewicht van de ruiter.
Het doel is om aan het einde van de trainingsperiode ontspannen te kunnen rijden in een rijtypische houding waarbij het de basishulpen begrijpt.
Langs deze weg hebben wij reeds vele paarden zelf zadelmak gemaakt of eigenaren begeleid in het zelf beleren van hun eigen paard.
Niets is mooier om paard en ruiter als ware combinatie huiswaarts te zien keren. Ben jij helemaal enthousiast geworden en wil je ook zelf aan de slag met alle expertise voor, naast en achter je? Plan een intake en wij maken een plan voor jullie op maat.
Voor het standaard prijskaartje van dit Traject, lees je hier verder.